Do przygotowania Konkursowego dania chciałam kupić świeżą rybę, ale niestety nie dostałam takiej :(
Ale jeśli mam być szczera to pomyślałam, iż zdecydowana większość z nas kupuje rybę mrożoną i dlatego taką postanowiłam wykorzystać :)
I to udało mi się z niej przygotować.
W mojej kuchni preferują dania proste i dość szybkie do zrobienia, dlatego nie siliłam się na nic skomplikowanego.
Składniki tu podane starczają na przygotowanie porcji dla 2 osób.
Składniki :
- około 30 dag ryby po rozmrożeniu, kupować zamrożoną w minimalnej glazurze
- 5-6 dag szpinaku
- kilka gałązek świeżej mięty
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia, sok z cytryny
Przygotowanie :
- Rybę rozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat)
- Do miksera wrzucić umyte i osuszone liście mięty oraz szpinaku, wsypać 2 łyżki mąki, wbić jajko, wszystko zmiksować i to będzie nasza panierka
- Rybę pokroić na dzwonka, pokropić sokiem z cytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min.
- W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min)
- Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła
- Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe, cukinię i marchewkę możemy zjeść na świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni
- Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :)
Dodatki warzywne:
- mała cukinia
- 2 marchewki
- uprażone pestki z dyni
- do smażenia - masło
- sok z cytryny
Apetyczne danie serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Moja ukochana miruna :) A cóż to za konkurs, gdzie można zagłosować? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKonkurs już się odbył, wygrałam wyciskarkę wolnoobrotową, dziękuje wszystkim którzy oddawali codziennie przez dwa tygodnie swój głos na mój przepis :)
UsuńTa panierka szpinakowo miętowa to mnie zaciekawiła bardzo.Smak musi być pyszny;)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńUla jaki bukiet aromatów, pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej z poprzedniego posta. Ciekawy przepis . Miłej niedzieli !
OdpowiedzUsuńWspaniały zestaw. Poszukam miruny!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa ta panierka :)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej kupuję właśnie mrożone ryby, bo do innych nie mam dostępu niestety :/ Pomysł na mirunę jest świetny, wykorzystam go kiedyś na pewno :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis na tą panierkę, ale efekt końcowy - fantastyczny. Jem to oczami! :) :) Pozdrawiam Cię Ula i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńLekka i zdrowa rybka.....mniam :)
OdpowiedzUsuńGratuluję wyciskarki, to super że wygrałaś właśnie ją. Soki z wyciskarki są świetne. Cieszę się ogoromnie bo przepis był tego wart :)
OdpowiedzUsuńmniam! ryba wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mirunę, a w takiej otoczce musi smakować po królewsku :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń