piątek, 6 listopada 2015

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe Moni.

A to efekt talentu cukierniczego naszej Moni :)
Ciasta jeszcze nie piekłam sama, ale wygląda na smaczne, dlatego wierzę, że kto je upiecze nie będzie zawiedziony.
Zdjęcia również wykonane przez młodą kucharkę.


Składniki na ciasto :


  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • po 2 łyżeczki sody i cynamonu


Składniki na krem :
  • 300 g śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
Składniki na krem marchewkowy :
  • 1/2 l soku marchewkowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka pomarańczowa


Przygotowanie :
  1. Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem, wbijamy do niej jajka, dodajemy cukier i miksujemy razem
  2. Potem dodajemy stopniowo olej i startą marchew i dokładnie miksujemy razem
  3. Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach (23 x 32 cm) wylewamy ciasto, pieczemy przez 40 min. w temp. 180 *C
  4. Po wystudzeniu kroimy je na 2 części
  5. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce serka i cukier puder do smaku - miksujemy razem
  6. Na garnuszka wlewamy połowę soku marchewkowego, w reszcie mieszamy budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszając
  7. Na koniec wsypujemy galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia galaretki
  8. Na jedną część przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietankowo-serową i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią
  9. Na wierzch ciasta wylewamy tężejącą masę budyniowo-galaretkową.

27 komentarzy:

  1. Lubię takie zdrowe wypieki, a krem na wierzchu ciasta ma piękny kolor. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka jest znakomita do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto jesienne:) smakowicie wygląda:)
    cudnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno jadłam ciasto marchewkowe ale w kawiarni ;) Kojarzy mi się z jesienią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto - gratulacje dla młodej kucharki . Krem marchewkowy będę wykorzystywać też na inne ciasta , jakaś odmiana . Najczęściej robię pospolite polewy. Pozdrawiam i miłego weekendu !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto, zjadłabym z chęcią :-) Bardzo lubię dodatek marchewki w słodkościach, świetnie się komponuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś dawno jadłam ciasto marchewkowe , smakowało :-) chętnie wypróbuję, bo wygląda świetnie
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto marchewskowe !

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje za ten przepis:):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super! Składniki wyśmienite, to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne ciacho, marchewkowe bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchewkowe robiłam tylko muffiny, ale ciasto świetne. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pięknie i na pewno tak smakuje jeśli się lubi cynamon. Ja nie lubię, nie dodaję jako przyprawy do ciasta. Ciekawe czy bez cynamonu, a z wanilią też byłoby smaczne?
    Pozdrawiam obie Mistrzynie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser taki jesienny... do zjedzenia od razu! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciacho wygląda rewelacyjnie, a krem super kolorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Wspaniale wygląda i mega apetycznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł na kwaskowy wierzch

    OdpowiedzUsuń
  18. O, znowu marchewka, też nie znam tego przepisu, może wypróbuję,,,,serdeczności posyłam...

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda fantastycznie :D Muszę je upiec, może to będzie naszym ciastem dla Mikołaja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny pomysł na połączenie marchwi i pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...