A to efekt talentu cukierniczego naszej Moni :)
Ciasta jeszcze nie piekłam sama, ale wygląda na smaczne, dlatego wierzę, że kto je upiecze nie będzie zawiedziony.
Zdjęcia również wykonane przez młodą kucharkę.
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru brązowego
- po 2 łyżeczki sody i cynamonu
Składniki na krem :
- 300 g śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Składniki na krem marchewkowy :
- 1/2 l soku marchewkowego
- 1 budyń waniliowy
- 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie :
- Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem, wbijamy do niej jajka, dodajemy cukier i miksujemy razem
- Potem dodajemy stopniowo olej i startą marchew i dokładnie miksujemy razem
- Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach (23 x 32 cm) wylewamy ciasto, pieczemy przez 40 min. w temp. 180 *C
- Po wystudzeniu kroimy je na 2 części
- Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce serka i cukier puder do smaku - miksujemy razem
- Na garnuszka wlewamy połowę soku marchewkowego, w reszcie mieszamy budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszając
- Na koniec wsypujemy galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia galaretki
- Na jedną część przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietankowo-serową i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią
- Na wierzch ciasta wylewamy tężejącą masę budyniowo-galaretkową.
Lubię takie zdrowe wypieki, a krem na wierzchu ciasta ma piękny kolor. :)
OdpowiedzUsuńMarchewka jest znakomita do wypieków :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto jesienne:) smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńcudnego weekendu
Niedawno jadłam ciasto marchewkowe ale w kawiarni ;) Kojarzy mi się z jesienią:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto - gratulacje dla młodej kucharki . Krem marchewkowy będę wykorzystywać też na inne ciasta , jakaś odmiana . Najczęściej robię pospolite polewy. Pozdrawiam i miłego weekendu !!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, zjadłabym z chęcią :-) Bardzo lubię dodatek marchewki w słodkościach, świetnie się komponuje :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś dawno jadłam ciasto marchewkowe , smakowało :-) chętnie wypróbuję, bo wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Uwielbiam ciasto marchewskowe !
OdpowiedzUsuńDziękuje za ten przepis:):):)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Składniki wyśmienite, to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńPychotka!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho, marchewkowe bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe robiłam tylko muffiny, ale ciasto świetne. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i na pewno tak smakuje jeśli się lubi cynamon. Ja nie lubię, nie dodaję jako przyprawy do ciasta. Ciekawe czy bez cynamonu, a z wanilią też byłoby smaczne?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam obie Mistrzynie:)
To ciasto aż oczy rwie!
OdpowiedzUsuńDeser taki jesienny... do zjedzenia od razu! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńciacho wygląda rewelacyjnie, a krem super kolorek :-)
OdpowiedzUsuńWykwintne połączenie!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam! Wspaniale wygląda i mega apetycznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńAle ma cudną polewę :)
OdpowiedzUsuńJak ładnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kwaskowy wierzch
OdpowiedzUsuńO, znowu marchewka, też nie znam tego przepisu, może wypróbuję,,,,serdeczności posyłam...
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :D Muszę je upiec, może to będzie naszym ciastem dla Mikołaja :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na połączenie marchwi i pomarańczy :)
OdpowiedzUsuń