Składniki :
- 4 udka
Składniki na marynatę:
- 25 ml miodu
- 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej
- 4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy
- 2 łyzki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Przygotowanie :
- Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami
- Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc
- Przygotowane udka włożyć do naczynia żaroodpornego, piec w nagrzanym piekarniku do 220 *C około 40-50 min. tj. do momentu, aż udka się zrumienią.
przepis stąd
U mnie dziś też kurczak :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie skorzystam. Czasem ma się ochotę podać udka w innej wersji:)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego:)
Często robie udka w miodzie i musztardzie, pycha. Wspaniałe z gilla:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pyszny i aromatyczny pomysł na udka:)
OdpowiedzUsuńLubie kurczaka na rózne sposoby, spróbuje...a niedawno z TV odpisałam przepis na kurczaka, który marynuje sie przez noc w maślance....i cos tam jeszcze tez mam zamiar wypróbować...pozdrówka:)
OdpowiedzUsuńTa marynata jest świetna.Ostatnio robiłam tak skrzydełka z kurczaka.Pozdrawiam i słoneczka życzę.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię udka ale w miodzie i musztardzie jeszcze nie robiłam ! Chętnie wypróbuję !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
pyszny i prosty sposób na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowane udka są przepyszne, palce lizać!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, mam pomysł na jutrzejszy obiadek...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńTakie udeczka to cud miód :)
OdpowiedzUsuńDziś zabieram się za gotowanie tych udeczek, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBeatko, mam nadzieję, że będą smakować, pozdrawiam również:)
Usuń