sobota, 29 października 2016

Ciasto z cynamonem i jabłkami


Przyznaję, że to ciasto jest z serii tych które lubię najbardziej.
Proste; łatwe do zrobienia, oszczędne w składniki no i pyszne. Szczególnie zaraz po upieczeniu :)



Składniki: 

  • 1 szklanka oleju 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego ( u mnie biały) 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 2 całe jajka 
  • 1/2 szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie) 
  • 5 jabłek 






Przygotowanie: 


  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę
  2. Jajka łączymy z cukrem ucieramy dodajemy olej - ucieramy 
  3. Powstałym płynem zalewamy owoce i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich przesianą mąkę z sodką, cynamonem oraz osączone rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa
  4. Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 
  5. Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę. 

przepis stąd


Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok.1/4 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny
Wszystkie składniki połączyć i ucierać między palcami, wierzch posypać przed upieczeniem ciasta.

Nie mogę się oprzeć pokusie by nie pokazać Wam pięknego zdjęcia tegorocznej jesieni w Kołobrzegu :)



                        Nawet jesienią nad morzem jest uroczo...



18 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale!
    Mam nań wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, nie lubię cynamonu. Nie piekę nic z cynamonem, ale takie ciasto i bez tej przyprawy na pewno jest smakowite:)
    Miło Was poznać, przynajmniej wiem u kogo zostawiam komentarze:) Nigdy nie byłam w Kołobrzegu, wiem z opowiadań, że jest tam pięknie. No i samo morze...

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Ciebie zawsze można liczyć, potrzebowałam przepis na coś smacznego, nowego i szybkiego : ) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Bardzo lubię ciasta z dużymi kawałkami jabłek

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto i jesienne morze z wami w tle również.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i kusząco. Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto faktycznie jest bardzo proste. Musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciasta lubię najbardziej :) Jesień, jabłka i cynamon = szczęście :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o ja! morze <3 uwielbiam ten klimat, nie ważne czy to jesień czy lato ;)
    A ciasto prze-py-szne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, taki zestaw aromatów i smakow idealnie pasuje mi na tę porę roku. Dziękuję za ten przepis :-)
    Pozdrawiam
    Ps. Zdjęcie jest urocze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię jabłka w każdej postaci, uwielbiam szarlotki.
    Morze jest piękne zawsze, jesienią także :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie ciastko chetnie zjem na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Po spacerku po plaży, kawałeczek takiego smacznego cista wskazany:)

    OdpowiedzUsuń
  14. To jest ciasto też z mojej ulubionej serii. Szybkie , smaczne i apetyczne. Pięknie wyglądacie razem. Buziaki zasyłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne ciasto i piękna para nad cudnym jesiennym morzem. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepięknie i niesamowicie smakowicie! Z chęcią wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...