czwartek, 28 grudnia 2017

Kapusta pekińska zasmażana


                                           A może zamiast tradycyjnego bigosu...



Składniki :

  • mała kapusta pekińska
  • 1 marchew
  • cebula
  • ok. szklanka soku jabłkowego
  • tłuszcz do smażenia, łyżka mąki
  • sól, cukier, pieprz mielony, kilka kropel maggi
  • koperek lub natka

Przygotowanie:
  1. Kapustę kroimy nie dość grubo- myjemy, wrzucamy na wrzątek, chwilę gotujemy, odcedzamy na sicie i gotujemy dalej w soku jabłkowym, dodajemy przesmażoną pokrojoną cebulę, stratą marchewkę
  2. Gotujemy do momentu gdy kapusta ma jeszcze lekką twardość, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i kilkoma kroplami maggi
  3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki tłuszczu i dodajemy łyżką mąki, mieszamy energicznie- smażymy ją, gdy mąka przybierze lekko brunatny kolor dodajemy ją do kapusty, całość chwilę gotujemy i mieszamy
  4. Można dodać koperek lub natkę pietruszki.

Kapusta gotowana na soku jabłkowym ma trochę inny smak niż gotowana na occie, koncentracie pomidorowym czy soku cytrynowym. Mnie smakowała :)

10 komentarzy:

  1. Z pekińskiej jeszcze nie jadłam. Z kiszonej owszem :)
    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast bigosu, dardzo chętnie 💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapusty z sokiem jabłkowym jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się nad taką zupą zastanawiałam- teraz wykorzystam przepis, za który dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze kojarzyłam pekińską kapustę z surówkami.
    Teraz zimą taka podsmażana kapusta na pewno smakuje dużo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze tak podanej kapusty pekińskiej nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kapusty pekińskiej do zupy jeszcze nie dodawałam. Chętnie to zmienię, gdyż wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takiej wersji pekinki jeszcze nie jadłam, ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię zasmażaną kapustę pekińską, ale nie na soku jabłkowym. Muszę spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...