sobota, 9 grudnia 2017

Piernik z bakaliami


Składniki :


  • 10 dag cukru ( 1 szklanka)
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków
  • jajko
  • po 5 dag skórki pomarańczowej, rodzynek, płatków migdałowych lub orzechów włoskich, fig


Przygotowanie :
  1. W małym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalić
  2. Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie wodę, mieszamy do rozpuszczenia karmelu i zagotowujemy
  3. Dodajemy miód, kakao, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia, w rondelku  rozpuszczamy masło
  4. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, cynamon, imbir, goździki oraz wlewamy ostudzoną masę karmelową, jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy
  5. Na koniec dosypujemy bakalie i całość ponownie mieszamy
  6. Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm natłuszczamy i przekładamy masę ( u mnie ciasto dość gęste), wyrównujemy wierzch
  7. Pieczemy w 150 *C przez około 45 min ( w moim piekarniku)
  8. Po przestudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać po wierzchu np. wiórkami kokosowymi.
   Ciasto po przestudzeniu przechowywać w szczelnym naczyniu, skruszeje :)                             


              Przepis z "Palce lizać" z 11 grudnia 2014

10 komentarzy:

  1. Z taką ilością bakalii to ja bardzo lubię i poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały :) aż pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bakalie w pierniku.....oszalałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś na moim świątecznym stole nie mogło zabraknąć piernika. Piekłam wg różnych przepisów. Ostatnio wypiekam najróżniejsze rodzaje pierniczków i piernikopodobnych ciasteczek. Nawet ostatnio pomyślałam, czy nie wrócić do dawnej tradycji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki pierniczek to dopiero rewelacyjnie smakuje :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, uwielbiam ciasta z dużą ilością bakalii :D
    Pozdrawiam , Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny piernik na świąteczny stół :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja niestety za piernikami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...