piątek, 26 października 2018

Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami


Nadal mam ochotę na ciasta ze śliwkami.
A że ciągle jeszcze są, to mam  jeszcze jedną propozycję.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo)
  • pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • pół szklanki mleka
  • świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub o połowę mniej aromatu migdałowego)
  • około 10 śliwek, przepołowionych i wypestkowanych

Moje uwagi:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
A mąkę i proszek do pieczenia koniecznie przesiać.
Do posypki migdałowej dodałam odrobinę mąki, by się lepiej składniki połączyły.
Ja ciasto wyrabiałam robotem na niskich obrotach.
Przygotowanie:
  1. W naczyniu roztrzepać rózgą kuchenną jajko, mleko, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier, ekstrakt z migdałów - tylko do połączenia. Dodać zmielone migdały, przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodać 1-2 łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać.
  2. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową.
  3. Piec w temperaturze 175*C bez termoobiegu przez około 50 - 60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Migdałowa posypka:
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej
  • ciut mąki, by składniki łatwiej się połączyły
Składniki wymieszać w miseczce tak jak robi się tradycyjną kruszonkę.


przepis stąd

9 komentarzy:

  1. Słyszałam o nim ale nigdy sama nie piekłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z dodatkiem migdałów są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Migdałowe ciasto z pieczonymi śliwkami- Włosi wpadli na super pomysł :D A Twoje wykonanie cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już czuję ten zapach mniamm, bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta po prostu kocham! i mój brzuszek, niestety!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kusisz takim pysznym ciastem. :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znałam ale musze zrobić :) To moje smaki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...