wtorek, 20 sierpnia 2019

Sos Ortolana- w słoiki na zimę


Składniki :


  • 2 ½ kg pomidorów
  • 2 kg cukinii
  • 750 g marchewki
  • 500 g cebuli
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml oleju
  • 2 papryczki chili
  • ½ główki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz biały


Przygotowanie:


  1. Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy
  2. Marchew, cebulę i czosnek obieramy 
  3. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę
  4. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli 
  5. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 min. od czasu do czasu mieszając
  6. W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory
  7. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki
  8. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 min. Całość blendujemy
  9. Do garnka z cebulą i marchwią dodajemy pomidory i cukinię 
  10. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 min. Często mieszamy by nie przywarło do dna garnka. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie
  11. Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku.


Mnie wyszło 7 dużych słoiczków.



przepis stąd

Do takiego sosu wystarczy dodać ryż lub makaron.
Jest b.smaczny.

15 komentarzy:

  1. Robię podobne sosy w słoiki, zimą to niesamowita wygoda i tyle pysznych witamin :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, uwielbiam takie sosy, są przepyszne! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sos,małe zapytanie:czy mogę pasteryzować w garnku z wodą?
    Ile minut?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny propozycja na sos do słoika.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dużo składników, co jest cenne i bogate w witaminy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i wykwitnie przyprawa zrobiona

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sprawa, robiłam kiedyś ketchupy w słoikach i musztardę z zielonych pomidorów, może na emeryturze do tego wrócę...

    OdpowiedzUsuń
  8. też chyba taki w tym roku zrobię. Smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis.
    Wypróbuję i dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam 10 słoiczków,jest pyszny i będą następne 😋

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...