Przepis na to ciasto nie jest zbyt wyszukany, ale kierowałam się tym by było proste i takie do zrobienia przez osoby nie mające dużej wprawy w pieczeniu. Ciasto powinno im się udać.
Powodzenia :)
Składniki :
- 30 dag mąki krupczatki
- 25 dag masła- koniecznie !
- 20 dag cukru pudru
- 3 łyżki mleka lub śmietany
- 2-4 łyżki kakao
- 5 dużych jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie kokosowe:
- 18 dag kokosu
- 18 dag cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek słodkiej śmietany
- sok z małej cytryny
Przygotowanie :
- Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku
- Zmieszać mąkę, proszek i kakao, dodać do masy cukrowo -maślano-jajecznej
- Dokładnie wszystko połączyć dodając słodką śmietaną
- Ubić białka na pianę i dodać do masy- dokładnie wymieszać
- Składniki nadzienia wymieszać
- Do wysmarowanej foremki przekładamy połowę ciasta i rozsmarowujemy, na nie wykładamy nadzienie z kokosem-rozsmarowujemy
- Pozostałą część ciasta wykładamy na wierzch i również dokładnie rozsmarowujemy
- Piekłam 40 min. w temp.180*C (góra -dół)
- Po wystudzeniu polałam polewą kakaową.
Moje uwagi: wiórek kokosowych miałam tylko połowę porcji jaką podałam w przepisie i dlatego jego warstwa nie jest zbytnio gruba. Powinna być efektowniejsza. Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia sprawdźmy czy mamy wszystkie składniki w odpowiednich ilościach.
polewa :
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 4 czubate łyżki wody
Składniki umieszczone w rondelku gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia i zgęstnienia.
ciasto piekłam w foremce 24 x 28 cm
Placek wygląda wspaniale. Dla mnie ta Twoja warstwa kokosowa jest idealna, grubsza mogłaby przyćmić smak ciasta. Zapisuję przepis, na pewno upiekę jak już zabraknie świątecznych wypieków! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie ciasto
OdpowiedzUsuń