Składniki :
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2-3 duże ugotowane ziemniaki
- 1 duże jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- Pokrojoną cebulę przesmażyć na tłuszczu
- Ziemniaki, kaszę oraz cebulę zmielić
- Dodać do masy jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić (masa jest nieco rzadka, jeśli nie poradzisz sobie z formowaniem kotletów dodaj odrobinę suchej kaszy manny)
- Formować kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Po świątecznej obfitości jedzenia bezmięsne kotlety będą bardzo smakowały :)
Takie kotlety po świątecznym obżarstwie pycha. Pozdrawiam cieplutko ⛄⛄⛄⛄⛄⛄⛄
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja - a wyglądają jakby było mięsko ;)
OdpowiedzUsuńOd dawna chodzi za mną przygotowanie takich kotletów. Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne.. jakby dodał twarogu to ala piróg biłgorajski ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Na pewno wypróbuję bo nie po drodze mi z mięsem a zwłaszcza wieprzowiną (alergia). Zastanawiam się czym zastąpić bułkę tartą bo mąki pszennej tez unikam. Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuń