piątek, 23 kwietnia 2021

Zupa cukiniowo-koperkowa


Składniki :

  • cukinia- u mnie 80 dag
  • 2 pęczki koperku
  • 1 ziemniak i 1 cebula
  • sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki, cebulę i ziemniaka również pokroić
  2. Koperek pokroić drobno, przesmażyć krótko na oleju
  3. To samo zrobić z pokrojoną cukinią, ziemniakiem i cebulą- smażyć
  4. Wszystko zmiksować, przełożyć do garnka z 1/2 l bulionu 
  5. Zagotować, doprawić do smaku sokiem, solą i pieprzem
  6. Jeśli ktoś potrzebuje bardziej sytą zupę to można dodać ugotowane, rozdrobnione jajko.


5 komentarzy:

  1. a właśnie szukałam inspiracji na jakąś nową zupę :) dziękuję i z przyjemnością obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno nie jadłam mojej ulubionej cukinii.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja cukinie uwielbiam, nadziewaną przeważnie robię albo zapiekankę. Zupy nigdy nie robiłam, aż wstyd się przyznać. Ale wygląda apetycznie i muszę koniecznie spróbować. Przepis prosty i łatwy więc sobie poradzę. Ja często szukam też przepisów na stronie http://cozjesz.pl/ też sa proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy taką zupę ale do swojej dodaję papryczkę chili.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...