- cukinia- u mnie 80 dag
- 2 pęczki koperku
- 1 ziemniak i 1 cebula
- sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki, cebulę i ziemniaka również pokroić
- Koperek pokroić drobno, przesmażyć krótko na oleju
- To samo zrobić z pokrojoną cukinią, ziemniakiem i cebulą- smażyć
- Wszystko zmiksować, przełożyć do garnka z 1/2 l bulionu
- Zagotować, doprawić do smaku sokiem, solą i pieprzem
- Jeśli ktoś potrzebuje bardziej sytą zupę to można dodać ugotowane, rozdrobnione jajko.
a właśnie szukałam inspiracji na jakąś nową zupę :) dziękuję i z przyjemnością obserwuję :)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie jadłam mojej ulubionej cukinii.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
apetyczna zupka
OdpowiedzUsuńJa cukinie uwielbiam, nadziewaną przeważnie robię albo zapiekankę. Zupy nigdy nie robiłam, aż wstyd się przyznać. Ale wygląda apetycznie i muszę koniecznie spróbować. Przepis prosty i łatwy więc sobie poradzę. Ja często szukam też przepisów na stronie http://cozjesz.pl/ też sa proste w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy taką zupę ale do swojej dodaję papryczkę chili.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)