sobota, 1 maja 2021

Schab gotowany- prosty przepis

 Proponuję prosty, mało pracochłonny przepis na smaczne mięso do chleba :)




Składniki :

  • 1,5 kg schabu ( u mnie schab z dzika)
  • 2 l.wody na zalewę
  • pół szklanki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:
  1. Do 2 litrów wody dajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy - studzimy
  2. Do zimnej zalewy wkładamy mięso i gotujemy przez 5 min. ( pilnować i kiedy woda z mięsem zawrze odliczyć dokładnie 5 min. -wyłączyć)
  3. Mięso zostawić w gorącej zalewie na 12 godz. po tym czasie ponownie mięso gotować, tym razem przez 10 min.
  4. Mięso pozostawić na chwilę w gorącej zalewie, wyjąć i  wystudzić.

To naprawdę mało kłopotliwy sposób na przygotowanie mięsa do chleba.

3 komentarze:

  1. Czy pół szkl soli na dwa litry?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis . Nigdy nie gotowałam w zalewie. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌷

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...