wtorek, 29 czerwca 2021

Biszkoptowe ze śmietaną i jagodą kamczacką

 

Składniki na biszkopt (foremka 25 cm x 25 cm)

  • 4 jajka
  • szklanka cukru (dałam ciut mniej)
  • szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :
  1. Do 4 żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę, podczas ubijania dodawać po łyżce wody
  2. Białka ubić z odrobiną soli
  3. Mąkę zmieszać z proszkiem, dodawać po łyżce do masy jajecznej,wymieszać na końcu dodać pianę i ostrożnie wszystko połączyć
  4. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Piec ok. 35 min.-40 min. w temp. 180*C


dodatkowo potrzebne:
  • galaretka, ewentualnie 2 różnokolorowe
  • 20 dag owoców jagody
  • tortowa śmietana- 30 % plus zagęstnik i łyżka cukru pudru
  • kilka łyżek powideł śliwkowych


Upieczony i wystudzony biszkopt smarujemy cienko powidłami,na to dajemy ubitą śmietanę, owoce, a na wierzch tężejącą galaretkę.
Galaretkę rozpuściłam nie w 500 ml gorącej wody, a w 350 ml.
A o tej porze użyłam zagęstnik do śmietany, by ciasto nie popłynęło mi po stole...

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...