piątek, 6 sierpnia 2021

Placek z czarną porzeczką

 Składniki :

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • czarna porzeczka ok.20 dag

Przygotowanie :
  1. Całe jajka utrzeć z cukrem
  2. Mąki i proszek zmieszać
  3. Do utartych jaj dodawać na przemian zmieszane mąki i olej
  4. Utrzeć dokładnie
  5. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłożyć 3/4 masy, posypać po wierzchu umytymi i dokładnie osączonymi owocami, resztę ciasta wylać na wierzch
  6. Piec ok.50 min w temp. 180*C, w blaszce 25 x 28 cm.

                        Robi się je błyskawicznie :)


               Takie ciasto sprawdzi się również z jagodami i borówką amerykańską.

                                      W moim ogrodzie


                                                           Kwiat dyni


                                                             Kwiaty hortensji




                                 Powoli dojrzewają owoce jeżyn.



5 komentarzy:

  1. Przepis nie jest skomplikowany, przeciwnie - jest bardzo prosty, a więc warto spróbować.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo smacznie, na pewno fajnie smakuje ta nuta czarnej porzeczki :)
    Migawki z ogródka cudne, hortensje to jedne z moich ukochanych krzewów :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto proste i smakowite. Kadry ogrodowe wspaniałe. Pozdrawiam serdecznie 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

    OdpowiedzUsuń
  4. Placek musi być pyszny a kwiaty dyni to chyba nawet są jadalne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urszulko, bardzo się cieszę, że ortolana Ci posmakowała :-) A ten placek to rychtyk taki sam, jak robiła moja Mama. Ja też go czasem piekę, ale czarnych porzeczek już nie mam - moje krzaczki są bardzo młode i wpakowałam czarne do czerwonych w kompocie na zimę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...