czwartek, 16 grudnia 2021

Ryba w zalewie pomidorowo-keczapowej

 To moja propozycja na Święta. Prosta i smaczna ...

Już dziś można zrobić, przetrzyma się do na pewno.


Składniki :

  • 2-3 płaty mrożonego mintaja
  • sól
Na zalewę:
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek keczupu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
Dodatkowo:
  • olej do smażenia, jajko, mąka, bułka tarta, mała cebulka i taki sam ogórek konserwowy

Przygotowanie:
  1. Rozmrożone płaty ryby osączyć i pokroić w dzwonka, lekko posolić
  2. Jajko roztrzepać, na talerze wysypać mąkę i bułkę
  3. Maczać wpierw w mące, potem jajku i na koniec bułce tartej
  4. Rybę usmażyć z obu stron na rumiano
  5. Usmażoną układać w głębokiej miseczce, przesypywać pokrojonym ogórkiem i cebulą
  6. Ugotować zalewę i wlać gorącą do ryb, przykryć - dobra dopiero najwcześniej następnego dnia.

Jeśli zostanie nam zalewy to zostawimy do dnia następnego, bo może się okazać, że trzeba będzie dolać, bo ryba trochę przez noc jej wchłonie.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...