piątek, 15 kwietnia 2022

Keks

Składniki :

  • 7 dag kaszy manny
  • 20 dag mąki pszennej w ty, 1/3 część mąki ziemniaczanej
  • 7 dag cukru
  • 3 dag masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dag bakalii


Przygotowanie:
  1. Cukier utrzeć z masłem, dodać jajko i ponownie ucierać na puszystą masę
  2. Mąki zmieszać z kaszą, proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i ucierać
  3. Wlać stopniowo mleko i nadal ucierać ( masa nie może być zbyt sucha, jeśli trzeba dodać tyle mleka by swobodnie dało się rozsmarować w natłuszczonej foremce)
  4. Wsypać suche bakalie i wmieszać je łyżką do masy
  5. Piekłam w foremce 25x 11 cm przez 40 min. w temp. 180 *C


przepis z "ciasta, ciastka, ciasteczka" - Jana Czernikowskiego
Jeśli chcemy upiec większy keks to podwoimy ilość składników.

Wszystkie 3 ciasta piekłam dziś by były jak najświeższe na Święta:)

4 komentarze:

  1. Witaj Ulu
    Twoje ciasta wyglądają pysznie i pewnie tak smakują. Ja niestety muszę unikać glutenu, więc musisz że następnym razem coś takiego?
    Pozdrawiam przedświątecznie z moich zielonych stronek

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze życzenia świąteczne Urszulko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze,że mój keks szybko zrobił się suchy...
      Pewnie miała wpływ na to kasza manna :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...