piątek, 15 kwietnia 2022

Placek korzenny z czekoladą

 


Składniki :

  • 35 dag mąki
  • 35 dag cukru- dałam 30 dag
  • 1 2 i 1/2 dag masła
  • 4 jajka 
  • 1/4 l mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 i 1/2 dag gorzkiej czekolady lub ciemnego kakao- dałam pół na pół
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • powidła śliwkowe- do przełożenia ciasta lub inne wg uznania


Przygotowanie:
  1. Do cukru dodać miękkie masło- utrzeć
  2. Do masy dodawać po jednym żółtku i ponownie ucierać
  3. Mąkę zmieszać z utartą czekoladą i kakao, proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem- dodawać po łyżce do masy
  4. Mleko lekko ugrzać i dodawać strużką do masy- ucierać
  5. Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do powstałej masy
  6. Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 60 min.Sprawdzić ciasto patyczkiem- musi być suchy
  7. Po przestudzeniu przekroić i posmarować najlepiej powidłami śliwkowymi
  8. Polać polewą czekoladową.

Składniki na polewę:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 90 ml gorzkiej dobrej czekolady
Rozpuścić w rondelku ciągle mieszając na małym ogniu, by składniki się rozpuściły.
Po lekkim przestudzeniu polać ciasto.
Ciasto piekłam w foremce 25x 25 cm i ciasto wyrosło mi dość wysokie, dlatego przekroiłam je dwukrotnie i jedną część posmarowałam swoimi powidłami, a drugą kremem który został mi z innego ciasta...
Ale można upiec w większej blaszce i przekroić tylko na raz.


Spróbowane...pyszne



Przepis z "Ciasta, ciastka, ciasteczka"- Jana Czernikowskiego

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...