środa, 11 maja 2022

Krokiety z farszem z kaszą i pieczarkami

 


Składniki na farsz :

  • ok.70 dag pieczarek
  • ok.szklanki ugotowanej drobnej kaszy
  • duża cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
  • tłuszcz do smażenia


Składniki na cienkie naleśniki:
  • ok.1 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
  1. Składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę, odstawić najlepiej do lodówki na 30 min.
  2. Dobrą, nieprzywierającą patelnię natłuścić, rozgrzać i wylać niedużą porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano, do wyczerpania masy
  3. Pokrojone grzyby i cebulę przesmażyć- wystudzić
  4. Do miksera wsypać ugotowaną kaszę oraz przesmażone grzyby- zmiksować
  5. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
  6. Na usmażone naleśniki nakładać cienko farsz i zwijać na zgrabne krokiety
  7. Można ewentualnie obsmażyć je maczając w jajku i tartej bułce
  8. Podawać najlepiej z czerwonym barszczem.
przepis na naleśniki z Moich Wypieków

6 komentarzy:

  1. Z kaszą jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. No widać, że pyszne :-) A dodanie kaszy do pieczarek pozwala zwiększyć ilość farszu i też jest zdrowsze dla żołądka. Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie krokiety. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenia naleśników z kaszą jeszcze nie próbowałam. Tanie i dobre na pewno danie. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis,

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...