piątek, 29 lipca 2022

Czosnek kiszony w główkach

 Ten przepis polecam wielbicielom czosnku, kiszonego czosnku :)


Składniki :

  • duże główki czosnku
  • koper, sól
  • ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • chrzan, liść laurowy, liście wiśni i czarnej porzeczki


Przygotowanie:
  1. Główki czosnku obrać tak by widać było jego ząbki
  2. Przygotować zalewę podobną jaką używamy do kiszenia ogórków tj. 1 dość czubata łyżka soli na litr wody
  3. Do słojów włożyć gałązki kopru, korzeń chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela, liść laurowy oraz po liści wiśni i czarnej porzeczki
  4. Ciepłą zalewę wlać do słojów, zakręcić dekielkami, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do momentu aż zalewa lekko zmętnieje
  5. Przenieść słoje w chłodne, ciemne miejsce.

Oprócz przyjemności konsumpcji taki czosnek będzie doskonałym ...lekarstwem.
To prawdziwe źródło witamin i czysty antybiotyk.
Pomysł od Zosi, dziękuję :)

2 komentarze:

  1. Wow ! Bardzo lubię kiszonki ! Czosnek musi być przepyszny , a i jaki zdrowy ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ......i bardziej lekkostrawny -od świeżego, którego nie każdy może jeść ze wzg. na wątrobę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...