wtorek, 16 sierpnia 2022

Kalafior kiszony

 Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, to proponuję przygotować kiszonego kalafiora. Ja zrobiłam po raz pierwszy, ale pewnie nie ostatni.

Jest chrupiący, ciekawy w smaku.


Składniki :

  • kalafior
  • sól, cukier, czosnek, gałązki kopru, korzeń chrzanu, liść laurowy

Przygotowanie:
  1. Kalafior rozdrobnić na różyczki i umyć
  2. Przygotować słoje i zalewę do kalafiorów tj. na 1 litr wody dałam łyżkę soli i łyżeczkę cukru
  3. Do każdego słoja dałam przyprawy oraz różyczki kalafiora, ucisnęłam i zalałam lekko podgrzaną zalewą, zakryłam dekielkami
  4. Przykryłam ściereczką i umieściłam w ciepłym miejscu
  5. Po 2 tygodniach mój kalafior wyglądał tak

Jeśli chcemy przetrzymać kiszonkę dłużej słoje powinno umieścić się w chłodnym miejscu.

3 komentarze:

  1. Kiedyś też kisiłam kalafior i rzeczywiście jest smaczny,ale jednak wolę klasyczne ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórki czy kapusta kiszona smakują mi bardziej niż kalafior, ale to zrobiłam dla odmiany. To nowy smak, całkiem niezły...
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...