wtorek, 8 listopada 2022

Syrop z cebuli i czosnku

 Składniki :

  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • odrobina świeżego imbiru
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • kilka goździków
  • miód ewentualnie syrop z agawy lub cukier



Przygotowanie:
  1. Cebulę, cytrynę, czosnek i imbir pokroić w plastry i ułożyć w słoiczku, ucisnąć i zasypywać cukrem lub miodem
  2. Przez pierwszą dobę trzymamy w temp.pokojowej bez przykrywania pokrywką, a potem wstawiamy do lodówki.
Spożyć pijąc sok(dorośli) nie dłużej niż tydzień, max 2 tygodnie. Zrobić przerwę.
Syrop pomoże w bólu gardła i w suchym kaszlu, a także wzmocni organizm w walce z infekcjami.




przepis stąd
Polecam ciekawy kanał dietetyka dr.B. Kulczyńskiego.

7 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam, ale widzę, że jeszcze dodajesz cytrynkę... muszę i ja wypróbować :) Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre na przeziębienie. Notuję składniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobny na przeziębienia , ale bez imbiru. Pozdrawiam serdecznie 🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego przepisu nie znałam. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam widokiem kwitnących jeszcze nasturcji

    OdpowiedzUsuń
  5. Znałam podobny przepis na przeziębienie. Niestety jakoś zapach i konsystencja tak mnie odrzucają, że nie daję rady tego wypić... A szkoda, bo bardzo wartościowy.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniałaś mi, że mam zrobić na zimę:) Fajnie tu u Ciebie .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...