sobota, 25 lutego 2023

Pasta z ciecierzycy z pomidorami

 


Składniki :

  • puszka ciecierzycy lub 100 g suchej wcześniej ugotowanej
  • 10 sztuk pomidorów suszonych w oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kurkuma lub kumin
  • papryka mielona ostra lub słodka
  • kilka kropli octu balsamicznego


Przygotowanie:
  1. Cieciorkę, pomidory i czosnek umieścić w blenderze - zblendować
  2. Dodać ocet i przyprawy do smaku, olej z pomidorów, ewentualnie trochę letniej wody by uzyskać odpowiednią konsystencję pasty- ponownie zblendować .

Taka pasta jest smacznym zamiennikiem wędliny na kanapkach :)
A do tego kiszony ogóreczek i mamy gębę w niebie, niebo w gębie...

Pomysł podpatrzyłam u dr. Bartka Kulczyńskiego w Porannym Dzienniku Zdrowia.

6 komentarzy:

  1. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiej pasty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie jadłam, ale myślę, że jest smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość często jem ciecierzycę, warto spróbować zrobić z niej taką pastę.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zuzia mnie namówiła i robiłam 2 razy (jako taki hummus) i potwierdzam - jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...