poniedziałek, 15 maja 2023

Drożdżówki z rabarbarem


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Składniki na rozczyn:
  • 50 dag drożdży
  • ok.250 ml letniego mleka
  • łyżka mąki
  • ok.łyżka cukru

Przygotowanie:
  1. Z mąki, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn, gdy podwoi objętość dodajemy do mąki
  2. Wsypujemy cukier i dodajemy jajka, wyrabiamy ręcznie lub hakiem jeśli posiadamy robota kuchennego
  3. Gdy składniki prawie się połączą dodajemy roztopione i przestudzone masło- wyrabiamy ponownie i pozostawiamy do wyrośnięcia
  4. Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać cukrem
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 12 części
  6. Uformować drożdżówki, palcem obsypanym mąką zrobić małe wgłębienia i do każdej włożyć kilka kostek rabarbaru, sklejać ciasto  jak przy pączkach
  7. Układać na papierze w odpowiednich odstępach, posypać kruszonką, pozostawić ponownie do wyrośnięcia
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 20 min. do zarumienienia

Dodatkowo :
  •  ok. 250 g rabarbaru i dodatkowo łyżka cukru
  • na kruszonkę 100 g mąki pszennej, 60 g masła i 50 g cukru
przepis podpatrzony tu

4 komentarze:

  1. Te drożdżówki wyglądają po prostu obłędnie. Zapisuję przepis i w przyszłym tygodniu zrobię. Mam ogromny krzak rabarbaru, więc będzie z czego robić :)
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam trochę rabarbaru w ogródku, więc się skuszę, dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się nadzwyczaj smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...