środa, 21 czerwca 2023

Pieczeń z wątróbką

 


Składniki :

  • ok. 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie tak zwany mostek), może być średnio tłusty boczek
  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 4 jajka
  • warzywa: marchew, seler., cebula
  • sól, pieprz, kolendra mielona, 5 ząbków świeżego czosnku, pieprz ziołowy, papryka mielona ostra i słodka, garść świeżego koperku, łyżka cukru, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty


Przygotowanie;
  1. Surowe mięso zmielić, wątróbkę lekko ugotować z marchewką, całą cebulą oraz połową selera. liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu
  2. Do mięsa dodać przestudzoną, ugotowaną i zmieloną wątróbką, warzywa również zmielić
  3. Dodać przyprawy, jajka, przeciśnięty czosnek, jeśli trzeba kilka łyżek bułki tartej- wymieszać, doprawić do smaku solą.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C na ok. 45 min.

Ta ilość składników wystarczyła mi na 2 pieczenie w foremkach  30 cm x 10 cm  i 25 x 10 cm.
Na zimno do chleba okazała się bardzo smaczna.
Gdyby masa po wymieszaniu okazała się za sucha można dodać kilka łyżek posłodzonej lekko wody.
                                                   


                            Teraz w moim ogrodzie królują naparstnice



                                         A to kwitnąca facelia



2 komentarze:

  1. Nie próbowałam jeszcze takiej pieczeni, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, pieczeń apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...