Składniki :
- ok. 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie tak zwany mostek), może być średnio tłusty boczek
- 30 dag wątróbki wieprzowej
- 4 jajka
- warzywa: marchew, seler., cebula
- sól, pieprz, kolendra mielona, 5 ząbków świeżego czosnku, pieprz ziołowy, papryka mielona ostra i słodka, garść świeżego koperku, łyżka cukru, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty
Przygotowanie;
- Surowe mięso zmielić, wątróbkę lekko ugotować z marchewką, całą cebulą oraz połową selera. liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu
- Do mięsa dodać przestudzoną, ugotowaną i zmieloną wątróbką, warzywa również zmielić
- Dodać przyprawy, jajka, przeciśnięty czosnek, jeśli trzeba kilka łyżek bułki tartej- wymieszać, doprawić do smaku solą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C na ok. 45 min.
Ta ilość składników wystarczyła mi na 2 pieczenie w foremkach 30 cm x 10 cm i 25 x 10 cm.
Na zimno do chleba okazała się bardzo smaczna.
Gdyby masa po wymieszaniu okazała się za sucha można dodać kilka łyżek posłodzonej lekko wody.
Nie próbowałam jeszcze takiej pieczeni, ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, pieczeń apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń