poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Chrupiąca sałatka z kukurydzą i rzodkiewką

 W oczekiwaniu na wiosnę kolejna kolorowa, prosta i smaczna sałatka.


 
Składniki :

  • połowa puszki kukurydzy 
  • biała część sporego pora
  • 6 dużych rzodkiewek
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę osączyć, umytą rzodkiewkę pokroić, to samo zrobić  z umytym porem
  2. Składniki połączyć, oprószyć pieprzem i delikatnie solą, dodać pokrojony szczypiorek lub natkę pietruszki wymieszać
  3. Dodać majonezu - ponownie wymieszać.

Kto nie lubi pora proponuje zastąpić go czerwoną cebulą.

Aby por był delikatniejszy można po pokrojeni przelać go na sicie gorącą wodą, a

majonez zmieszać pół na pół z jogurtem (polać tuż przed podaniem na stół).

3 komentarze:

  1. Podoba mi się ta salatka, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chrupiąca i lekko pikantna, a kukurydza dodaje słodyczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki, sałatka wygląda pysznie i bardzo chętnie ją zrobię w najbliższym czasie :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...