Składniki :
- płat ciasta francuskiego
 - jedna cukinia
 - mała czerwona papryka
 - żółty ser, ulubione zioła
 - musztarda i majonez
 - jajko
 
- Przed wyłożeniem ciasta z lodówki trzeba przygotować wszystkie składniki by ciasto nie zdążyło się rozmrozić
 - Umytą cukinie pokroić w dość cienkie,długie plasterki i ułożyć na patelni grillowej, grillować z obu stron- wystudzić
 - Paprykę również pokroić w dość długie kawałki
 - Ser żółty zetrzeć na tarce lub w cienkie plasterki, jajko utrzepać
 - Gdy mamy już przygotowane w/w składniki wyjmujemy ciasto i i gdy tylko to możliwe rozwijamy delikatnie na papierze i smarujemy musztardą zmieszaną z odrobiną majonezu
 - Rozkładamy na cieście wzdłuż plastry cukinii, paprykę, posypujemy serem i ziołami i energicznie zwijamy by ciasto pozostało nadal lekko zimne
 - Smarujemy z wierzchu jajkiem
 - Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika , pieczemy do lekkiego zarumienienia ciasta.
 
Moje uwagi:
- plastry cukinii powinny być dobrze chłodne, gdy będą ciepłe ciasto się rozleje i trudno będzie je zwinąć, tak jak u mnie (:
 - takie ciasto dobre będzie zarówno na obiad jak i na kolację
 - dodatki które włożymy do ciasta zależą od naszej fantazji i smaku
 - a na dzień następny można podgrzać je w mikrofali
 
Bardzo fajne jedzonko, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i szybka sprawa.
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki mam w lodówce, więc wypróbuję na dzisiejszą kolację :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam cukinii.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam uciekającą letnią chwilą
Wygląda niezwykle apetycznie na tym przekroju :-)
OdpowiedzUsuńSezon na cukinię trwa w najlepsze i warto mieć na nią jakiś inny pomysł niż placki, czy te nadziewane mięsem. Ja planuję w tym roku zrobić scarpaccię, ponoć pychota!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie!