Składniki :
- wołowina
- mięso z indyka
- golonka wieprzowa
- mięso z gęsi
- kilka żołądków indyka
- 3 duże jajka
- płatki owsiane
- mąka z siemienia lnianego
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra, pieprz ziołowy, majeranek
- kilka przeciśniętych ząbków czosnku, jeśli lubimy
Przygotowanie:
- Ugotowane mięso z rosołu zmielić, można również przemielić ugotowaną marchewkę
- Jajka roztrzepać i dodać do niej mąkę i płatki owsiane, by się rozpulchniły
- Dodać do masy mięsnej, przyprawić wg smaku w/w przyprawami
- Piekłam w okrągłej foremce przez ok. 1 godzinę.
Moje uwagi:
- im bardziej różnorodne mięsa tym pieczeń wg mnie smaczniejsza
- każdy doprawi również wg własnego smaku ulubionymi przyprawami, możliwości jest wiele :) można dodać tez np. suszone śliwki ( również zmielone)
- jeśli masa mięsna byłaby za sucha to dodać kilka łyżek rosołu
- u mnie to już kolejna odsłona z wykorzystaniem mięsa rosołowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz