Składniki ;
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- sól, łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Składniki suche tj, mąkę, proszek i sól połączyć
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać łyżkę spirytusu
- Do masy jajecznej wsypać mąkę- utrzeć razem
- W trakcie dodawania mąki dokładać po łyżce serka i śmietany
- W garnuszku rozgrzać dobrze tłuszcz i nakładać do niego po łyżeczce masy (maczać łyżkę w tłuszczu przed włożeniem kolejnej porcji)
- Smażyć do złotego koloru pączków ( wg mnie to są racuszki)
- Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, smacznego.
Z tradycyjnymi pączkami nie każdy może sobie poradzić, a te racuszki nie są skomplikowane w przygotowaniu. I do ich wykonania nie potrzeba dużo czasu :)
Mnie wyszło 25 małych pączuszków. Ja smażyłam je na smalcu
Podobne przepisy znajdziecie w internecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz