Na ciasto biszkoptowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 galaretki
- owoce sezonowe u mnie jagoda kamczacka, truskawki i maliny
- dodatkowo konfitura : u mnie z jagody kamczackiej
Przygotowanie:
- Upiec biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednej łyżce wody, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia- utrzeć dokładnie
- Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do całości
- Przełożyć do formy z papierem do pieczenia, piec ok 40 min.
- Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku, każdą oddzielnie,(w sumie będą 2 razy po 250 ml) ostudzić
- Zimną śmietanę ubić i dodawać jedną z galaretek lejąc cienką strużką, ubić razem
- Upieczone ciasto nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny
- Wierzch ciasta posmarować konfiturą, wylać tężejącą śmietanę
- Na śmietanie ułożyć owoce, zalać drugą tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz