piątek, 27 czerwca 2025

Letni biszkopt z owocami


Na ciasto biszkoptowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 galaretki
  • owoce sezonowe u mnie jagoda kamczacka, truskawki i maliny
  • dodatkowo konfitura : u mnie z jagody kamczackiej


Przygotowanie:
  1. Upiec biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednej łyżce wody, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia- utrzeć dokładnie
  2. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do całości
  3. Przełożyć do formy z papierem do pieczenia, piec ok 40 min.
  4. Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku, każdą oddzielnie,(w sumie będą 2 razy po 250 ml) ostudzić
  5. Zimną śmietanę ubić i dodawać jedną z galaretek lejąc cienką strużką, ubić razem
  6. Upieczone ciasto nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny 
  7. Wierzch ciasta posmarować konfiturą, wylać tężejącą śmietanę
  8. Na śmietanie ułożyć owoce, zalać drugą tężejącą galaretką.

           Dobre na upalne dni, bo  sama ubita śmietana na cieście może się nam                 rozpłynąć...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...