sobota, 19 lipca 2025

Schab wieprzowy gotowany w przyprawach

 

Składniki :

  • ok. 1500 g schabu bez kości ( u mnie od karczku)
  • 2 litry wody
  • po łyżce mielonego, czarnego pieprzu i majeranku
  • ok. 120 g soli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe 


Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, przygotować zalewę
  2. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi przyprawami i solą- wystudzić
  3. Do zimnej zalewy włożyć mięso i zagotować krótko- 5 min.
  4. Zostawić mięso pod przykryciem i w gorącej zalewie do dnia następnego
  5. Dnia następnego zagotować mięso przez 10 min.
  6. Po tym czasie zostawić mięso do wystudzenia zalewy i wyjąć mięso z zalewy już wystudzonej

Zamiast kupować wędlinę w sklepie spróbujcie ugotować sobie taki kawałek schabu, na pewno wyjdzie na zdrowie :)
Jest bardzo smaczny!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...