Składniki :
- ok. 1500 g schabu bez kości ( u mnie od karczku)
- 2 litry wody
- po łyżce mielonego, czarnego pieprzu i majeranku
- ok. 120 g soli
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Mięso umyć, przygotować zalewę
- W garnku zagotować wodę ze wszystkimi przyprawami i solą- wystudzić
- Do zimnej zalewy włożyć mięso i zagotować krótko- 5 min.
- Zostawić mięso pod przykryciem i w gorącej zalewie do dnia następnego
- Dnia następnego zagotować mięso przez 10 min.
- Po tym czasie zostawić mięso do wystudzenia zalewy i wyjąć mięso z zalewy już wystudzonej
Zamiast kupować wędlinę w sklepie spróbujcie ugotować sobie taki kawałek schabu, na pewno wyjdzie na zdrowie :)
Jest bardzo smaczny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz