Składniki :
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 180 g drobnego cukru
- 120 g roztopionego masła
- 2 gruszki, 3-4 śliwki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Gruszki obieramy i kroimy na 4 części, kropimy sokiem z cytryny, po przekrojeniu śliwki pozbywamy się pestki
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
- Białka jaj ubijamy na pianę, cukier dodajemy jak już powstanie sztywna piana ( dodajemy po łyżce)
- Dopiero teraz dodajemy żółtka i miksujemy dokładnie do połączenia składników
- Wlewamy stopniowo roztopione masło, cały czas miksując
- Na koniec dodajemy mąkę po łyżce i mieszamy łyżką do połączenia składników
- Masę przelewamy do foremki (23 x 28 ), układamy na wierzchu gruszki i pokrojone śliwki- delikatnie wciskając w ciasto
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-45 min. (sprawdzamy patyczkiem czy upieczone)
przepis stąd
Ciasto robi się dość szybko. więc polecam.
A zrobiłam je z dwóch owoców by przekonać się które smaczniejsze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz