środa, 8 października 2025

Buraczki czerwone kiszone jak ogórki

 

Składniki :

  • małe buraczki czerwone
  • wszystkie przyprawy jak do kiszenia ogórków tj. czosnek, chrzan, koper, kilka ziaren ziela i pieprzu
  • na zalewę: sól, woda

Przygotowanie:
  1. Buraczki umyć, jeśli nie dość małe to pokroić je na mniejsze kawałki
  2. Wrzucić je do słoja, dodać przyprawy
  3. Moja zalewa  to 1 łyżka soli na litr wody, ugotować i wystudzić- zalać przygotowane w słoju buraczki, zakręcić przykrywką i pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu przynajmniej na tydzień.




Przygotowując buraczki w ten sposób ominęłam etap zbierania pojawiającej się piany i codziennego mieszania :)
Ukiszone buraczki wykorzystam do barszczu, a zalewa - nie wiem czy długo jeszcze pozostanie w słoju...bo przepyszna !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...