- garść kiszonej kapusty( jesli kwaśna to ja odcisnąć, ale sok zachować)
- 3-4 małe ziemniaki
- 1 średnia marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałek pora,selera
- sól,pieprz ziarnisty,liść laurowy,majeranek,zioła prowansalskie,cząber, pieprz mielony
- Przygotowanie: Do 1,5 -2 l wody wkładamy liść laurowy , pieprz ziarnisty , sól i drobno pokrojone ziemniaki
- Gotujemy to lekkiej miękkości ziemniaków
- Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulkę-"szklimy"tzn.smażymy bez rumienienia
- Dokładamy kapustę( pokrojoną) i smażymy , aż olej całkowicie się wchłonie (uważać , by nie przypalić)
- Teraz dokładamy kapustę do wywaru z ziemniakami i gotujemy około 10 min.
- Utarte warzywa: marchew w pierwszej kolejności, dodajemy stopniowo do zupy.
- Por możemy pokroić wprost do garnka
- Gotujemy jeszcze chwilę
- Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi ziołami.Nie bójmy się używać ziół! Nadają one naszym zupom aromatu i indywidualnego smaku :)
- Pogotujmy jeszcze około 10 min.
- Jeśli okaże się,że kapuśniak jest mało kwaśny to dodajmy trochę odciśniętego wcześniej soku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz