niedziela, 18 marca 2012

Bitki w sosie własnym






Najlepszy do sosu jest karczek lub mięso od szynki, biodrówka - mięso wieprzowe. Najkrócej gotuje się karczek .




Składniki:

  • 40-50 dag mięsa
  • 1 cebula
  • sól, pieprz prawdziwy mielony i w ziarnkach,
  • zioła prowansalskie, cząber, majeranek
  • mąka, liść laurowy
Przygotowanie:
  1. Umyte mięso wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe plastry
  2. Możemy je potłuc , ale niekoniecznie
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (  może być smalec ) i smażymy na nim bitki obtoczone cienko w mące 
  4. Smażymy z obydwu stron  na rumiano
  5. W małym garnuszku gotujemy ok.1/2 l . , wrzucamy liść laurowy, pieprz ziarnisty i przekładamy usmażone mięso ( usmażone - jak na zdjęciu )
  6. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną drobno cebulę (jeśli jest mało tłuszczu to dołóżmy) i gdy cebula zeszkli się wsypujemy do niej łyżkę mąki - wszystko razem smażyć chwilę- to pozostawić na później
  7. Mięso gotujemy do miękkości -trwa to co najmniej 30 -40 min. - w zależności od gatunku mięsa
  8. Gdy mięso już miękkie dodajemy zawartość z patelni : mąkę i cebulę-mieszamy i gotujemy
  9. Na patelnię można wlać 1/4 szkl. wody i zagotować ją  (poskrobać trochę patelnię z tego co na niej pozostało po smażeniu..) - wlać to do garnka z mięsem
  10. Teraz posolić do smaku, dodać ziół i pieprzu mielonego
  11. Gdy preferujemy sosy gęściejsze to zróbmy "zatrzepkę" tzn. w małej ilości wody trzeba rozmieszać płaską łyżkę mąki i wlać do sosu - dobrze wymieszać i zagotować
Do tego sosu świetnie smakują zwykłe kopytka , kluski śląskie, ziemniaki lub po prostu  makaron. Tylko z surówką też jest w porządku :)  Jeśli dojdziemy do wprawy w gotowaniu tego dania, to na pewno możemy podjąć nim najbardziej wybrednych gości . Smacznego!






11 komentarzy:

  1. bardzo lubimy u nas w domu bitki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się ,że wypróbowałaś , to danie jest u mnie w domu częstym " gościem " , a to dlatego ,że jest szybkie i nie kłopotliwe , pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  3. to co zrobiłem może trudno nazwać bitkami ale sos na który tu podałaś przepis uratował mi obiad więc wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, ale dla mnie to nie wygląda apetycznie. i przepis jakiś taki dziwny. mięso w mące obtoczyć?? za dużo cebuli i po co jakieś zioła prowansalskie. To jest moja opinia i mimo wszystko życze smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebula i zioła po to by mięso smakowało lepiej niż by tylko wyglądało, pozdrawiam i życzę smacznego pomimo wszystko :)

      Usuń
  5. Każdy wie że zioła dodaję się do podkreślenia smaku oczywiście nie przesadzajac.Przepis na dziś dla mojej narzeczonej ja w domu a miłe czymś zaskoczyć.Dzieki za prosty przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...