Najlepszy do sosu jest karczek lub mięso od szynki, biodrówka - mięso wieprzowe. Najkrócej gotuje się karczek .
Składniki:
- 40-50 dag mięsa
- 1 cebula
- sól, pieprz prawdziwy mielony i w ziarnkach,
- zioła prowansalskie, cząber, majeranek
- mąka, liść laurowy
Przygotowanie:
- Umyte mięso wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe plastry
- Możemy je potłuc , ale niekoniecznie
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( może być smalec ) i smażymy na nim bitki obtoczone cienko w mące
- Smażymy z obydwu stron na rumiano
- W małym garnuszku gotujemy ok.1/2 l . , wrzucamy liść laurowy, pieprz ziarnisty i przekładamy usmażone mięso ( usmażone - jak na zdjęciu )
- Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną drobno cebulę (jeśli jest mało tłuszczu to dołóżmy) i gdy cebula zeszkli się wsypujemy do niej łyżkę mąki - wszystko razem smażyć chwilę- to pozostawić na później
- Mięso gotujemy do miękkości -trwa to co najmniej 30 -40 min. - w zależności od gatunku mięsa
- Gdy mięso już miękkie dodajemy zawartość z patelni : mąkę i cebulę-mieszamy i gotujemy
- Na patelnię można wlać 1/4 szkl. wody i zagotować ją (poskrobać trochę patelnię z tego co na niej pozostało po smażeniu..) - wlać to do garnka z mięsem
- Teraz posolić do smaku, dodać ziół i pieprzu mielonego
- Gdy preferujemy sosy gęściejsze to zróbmy "zatrzepkę" tzn. w małej ilości wody trzeba rozmieszać płaską łyżkę mąki i wlać do sosu - dobrze wymieszać i zagotować
Do tego sosu świetnie smakują zwykłe kopytka , kluski śląskie, ziemniaki lub po prostu makaron. Tylko z surówką też jest w porządku :) Jeśli dojdziemy do wprawy w gotowaniu tego dania, to na pewno możemy podjąć nim najbardziej wybrednych gości . Smacznego!
bardzo lubimy u nas w domu bitki.
OdpowiedzUsuńW naszym też uwielbiamy...
OdpowiedzUsuńwyszły rewelka, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że wypróbowałaś , to danie jest u mnie w domu częstym " gościem " , a to dlatego ,że jest szybkie i nie kłopotliwe , pozdrawiam serdecznie !
UsuńNaprawde rewelka
OdpowiedzUsuńWyszly rewelacyjne
OdpowiedzUsuńTo fajnie, przepis jest prosty, a mięsko naprawdę smaczne:)
Usuńto co zrobiłem może trudno nazwać bitkami ale sos na który tu podałaś przepis uratował mi obiad więc wielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale dla mnie to nie wygląda apetycznie. i przepis jakiś taki dziwny. mięso w mące obtoczyć?? za dużo cebuli i po co jakieś zioła prowansalskie. To jest moja opinia i mimo wszystko życze smacznego
OdpowiedzUsuńCebula i zioła po to by mięso smakowało lepiej niż by tylko wyglądało, pozdrawiam i życzę smacznego pomimo wszystko :)
UsuńKażdy wie że zioła dodaję się do podkreślenia smaku oczywiście nie przesadzajac.Przepis na dziś dla mojej narzeczonej ja w domu a miłe czymś zaskoczyć.Dzieki za prosty przepis
OdpowiedzUsuń