Alternatywa dla babeczek czekoladowych . Są skromniejsze w wyglądzie i smaku , ale zapewne i one znajdą smakoszy :)
Składniki: (na 24 sztuki )
- 20 dag mąki
- 5-10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 8- 10 dag wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- 65 ml. oleju
- 30 dag jogurtu naturalnego (tj. 2 małe kubeczki)
- masło stopione do smarowania foremek
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej wiórki, proszek i sodkę
- W misce rozmieszać jajo widelcem
- Dodać do jajka cukier-mieszać
- Do rozmieszanego jajka i cukru dodajemy olej i jogurt
- Wlewamy wszystko do mąki
- Nie mieszamy zbyt długo , bo babeczki staną się po upieczeniu "gumowate" !
- Foremki na muffinki smarujemy rozpuszczonym masłem i napełniamy je do 3/4 wysokości
- Pieczemy w temp.180 C przez 15- 20 min.
- Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 10 min
- Z foremek wyjmujemy po ostygnięciu.
kokosowe muszą uczą chrupać.
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kokos. Pyszne babeczki:)
OdpowiedzUsuńmade in America, perfect! <3
OdpowiedzUsuń