- Składniki: 1 lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- śmietana 36 %
- cukier puder
Przygotowanie:
- Ciasto upiec według wskazówek na opakowaniu
- Jeśli upieczemy jeden płat ciasta to przekrójmy go na pół póki jeszcze ciepłe, a kiedy ostygnie przełóżmy je bita śmietaną i
- A jeśli upiekliśmy 2 płaty to posmarujmy śmietaną i przykryjmy drugim
- Uzyskamy wtedy super wysokie ciacho!
- Ciasto francuskie możemy wykorzystać na różne sposoby np.upieczemy z nich rurki lub babeczki-jak na zdjęciu :) , rurki napełniamy ulubionym kremem , babeczki po przekrojeniu również
- To ciasto ze śmietaną na drugi dzień jest mniej kruche i łamiące się.Łatwiej się kroi
Jesli chcemy sami zrobić ciasto francuskie , oto przepis:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny , a najlepiej masła
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka ,sól
- Przygotowanie: Mąkę usiekać z tłuszczem
- Dodać śmietanę,żółtka cukier i sól
- Zagnieść szybko ciasto (mokrymi rękami) i zostawić je w lodówce na 3 godz.
- Po tym czasie ciasto wałkować , za każdym razem posypywać mąką rozwałkowany placek
- Po każdym wałkowaniu , ciasto sklejamy ponownie w kulkę i znów wałkujemy jak na kluski.
- Składników starcza na blaszkę średniej wielkości
- Piec na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz