czwartek, 1 marca 2012

Ciasto francuskie z bitą śmietaną





  • Składniki: 1 lub 2 opakowania  gotowego ciasta francuskiego
  • śmietana 36 % 
  • cukier puder
Przygotowanie:

  1. Ciasto upiec według wskazówek na opakowaniu
  2. Jeśli upieczemy jeden płat ciasta to przekrójmy go na pół póki jeszcze ciepłe, a kiedy ostygnie przełóżmy je bita śmietaną i
  3. A jeśli upiekliśmy 2 płaty to posmarujmy śmietaną i przykryjmy drugim
  4. Uzyskamy wtedy super wysokie ciacho!
  5. Ciasto francuskie możemy wykorzystać na różne sposoby np.upieczemy z nich rurki lub babeczki-jak na zdjęciu :) , rurki napełniamy ulubionym kremem , babeczki po przekrojeniu również
  6. To ciasto ze śmietaną na drugi dzień jest mniej kruche i łamiące się.Łatwiej się kroi
Jesli chcemy sami zrobić ciasto francuskie , oto przepis:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny , a najlepiej masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 żółtka ,sól
  1. Przygotowanie: Mąkę usiekać z tłuszczem
  2. Dodać śmietanę,żółtka cukier i sól
  3. Zagnieść szybko ciasto (mokrymi rękami) i zostawić je w lodówce na 3 godz.
  4. Po tym czasie ciasto wałkować , za każdym razem posypywać mąką rozwałkowany placek
  5. Po każdym wałkowaniu , ciasto sklejamy ponownie w kulkę i znów wałkujemy jak na kluski.
  6. Składników starcza na blaszkę średniej wielkości
  7. Piec na złoty kolor



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...