A to zupełna przeciwność sławnego" jeża mięsnego" :)
Składniki:
- 18 dag masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3 jaja
- 8 dag zmielonych orzechów włoskich
- 3 czekolady gorzkie , ale jeszcze lepsze będą mleczne -twarde
- 8 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka maku
- obrane migdały , rodzynki lub groszek ptysiowy do dekoracji
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem ,potem dodać kolejno po jednym jajku i ucierać
- Dodać sól , zmielone orzechy i ucierać
- Dodajemy zmieszane mąki , proszek do pieczenia , mak i ucieramy
- Konsystencja ciasta ma być taka , by dało się z niego zrobić rękoma kule
- Wykładamy ciasto na stolnicę i dobrze wygniatamy
- Formujemy z niego kulki na jeże i robimy im mordki
- Piekarnik nagrzewamy do 160 -180 stopni C i wkładamy jeżyki
- Pieczemy około 30 - 40 min. - próbować ciasto suchym patyczkiem
- Po wyjęciu jeżyków z piekarnika dekorujemy je czekoladą rozpuszczoną w "łaźni wodnej" (tj.na wrzątku stawiamy miseczkę metalową z czekoladą)
- Dekorujemy ciepłą czekoladą ciepłe jeszcze jeże -tak najlepiej przyjmą polewę
- Gdy czekolada nie do końca zastygnie robimy w cieście wykałaczką dziurki i wkładamy w nie pokrojone w cienkie słupki migdały
- Z rodzynek lub groszku ptysiowego robimy oczka i ryjek
Twoj slodki jezyk wyglada zdecydowanie lepiej:)
OdpowiedzUsuń