Zbliżają się Święta Wielkanocne, zatem przystawka ta przyda się do mięs i wędlin .Jest to danie mało pracochłonne , ale za to bardzo zdrowe , bo buraki czerwone są odświeżające i lekkostrawne. W zestawieniu z chrzanem poprawiają pracę wątroby. Zawierają środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jedzmy zatem ich dużo, szczególnie na wiosnę :)
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraczków
- 3 łyżki chrzanu ( może być ten ze słoiczka) - kto lubi ostrzej da więcej
- mały kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczka zmielonego kminku
- 2-3 łyżeczki octu winnego
- sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Umyte buraki ugotować ze skórką- gotować do miękkości
- Po przestygnięciu obrać je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Dodać do nich chrzan,kminek, wino i ocet winny (po łyżeczce octu i próbować)
- Dobrze wymieszać, dodać do smaku soli i cukru.
Ćwikłę robimy kilka dni przed spożyciem , by na Święta "doszła" i była już smaczna . Polecam ,bo przyrządzam ćwikłę od wielu lat i zawsze smakuje , jest pyszna i jedyna w swoim rodzaju :)
Lepsza niż kupiona w supermarkecie- gwarantuję.
Lepsza niż kupiona w supermarkecie- gwarantuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz