Jeśli lubimy marchewkę, a brakuje nam pomysłów na jej przyrządzanie to wypróbujmy ten przepis. Jest może nieco orientalny , ale mnie przypadł do smaku :)
Składniki:
- 30 dag marchewki
- 4-5 łyżek aromatyzowanej czosnkiem oliwy ( jeśli akurat takiej nie mamy zmacerujmy przeciśnięty czosnek z oliwą )
- 2 cm. obranego i startego imbiru
- 1 łyżka maku, pieprz mielony ,
- odrobina cukru ( niekoniecznie) , łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę ścieramy na "zapałkę"
- Imbir ścieramy i dodajemy do marchewki - mieszamy
- Dodajemy oliwę - dobrze mieszamy i odstawimy na 20 min. w chłodne miejsce
- Po tym czasie doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny , ewentualnie cukrem
- Przed podaniem na stół posypujemy surówkę makiem.
Ta surówka dobrze komponuje się z rybą i grillowanym kurczakiem. Do kurczaka na słodko też może być. Smacznego .
Jeszcze o wartościach odżywczych marchwi. Ma właściwości remineralizujące, przeciwanamiczne, działa przeciwcukrzycowo, pobudza naturalne siły obronne organizmu.Jest czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit i działa przeciwbiegunkowo,przeciwgnilnie, gojąco na jelita i przewód pokarmowy , oczyszcza krew.Rozpuszcza żółć , goi rany , sprzyja wydzielaniu mleka u matek karmiących, usuwa robaki, uwalnia z głębi skóry zrogowaciałe komórki i tkanki. Toż to cud - nie warzywo ! Te wiadomości zaczerpnęłam z książki J. Górnickiej "Apteka Natury"
Jeszcze o wartościach odżywczych marchwi. Ma właściwości remineralizujące, przeciwanamiczne, działa przeciwcukrzycowo, pobudza naturalne siły obronne organizmu.Jest czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit i działa przeciwbiegunkowo,przeciwgnilnie, gojąco na jelita i przewód pokarmowy , oczyszcza krew.Rozpuszcza żółć , goi rany , sprzyja wydzielaniu mleka u matek karmiących, usuwa robaki, uwalnia z głębi skóry zrogowaciałe komórki i tkanki. Toż to cud - nie warzywo ! Te wiadomości zaczerpnęłam z książki J. Górnickiej "Apteka Natury"
Intryguje mnie dodatek maku. Będę musiała wypróbować;)
OdpowiedzUsuńNa pewno polubisz ...:)
OdpowiedzUsuń