Jest to zupa nieco podobna do Strogonowa , ale chyba jednak inna.A oto jej
Składniki :
- około 50 dag dobrej wołowiny bez kości
- 10 dag pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 2 marchewki
- 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- rozmaryn , szczypta ziół prowansalskich
- gałka muszkatołowa ,imbir mielony , sól , pieprz
- papryczka chili ( w proszku)
Wykonanie:
- Wołowinę kroimy drobno i w garnku najlepiej stalowym smażymy ją na oleju około 5 - 10 min.
- Zalewamy mięso 2 l. wody , przykrywamy i gotujemy do miękkości (trwa to około półtorej godziny)
- Obraną marchewkę kroimy na cienkie plasterki
- Pieczarki po umyciu kroimy też na plasterki
- Kiedy mięso będzie miękkie wrzucamy do zupy wpierw marchewkę , potem pieczarki - gotujemy około 5 - 10 min.
- W tym czasie jak zupa się gotuje robimy kluseczki
Składniki na KLUSECZKI :
- 1 jajko
- 10 da mąki
- sól , woda -ale niekoniecznie
Wykonanie kluseczek
- Jajko wbijamy do garnuszka i dobrze ucieramy ( można zmiksować )
- Dodajemy mąkę ,sól i ucieramy ponownie
- Jeśli trzeba dodajemy wody - konsystencja ciasta podobna do tych na kluski "rzucane"
- Kluseczki wrzucamy łyżeczką gdy już zupa jest ugotowana i doprawiona
- Zupę po ugotowaniu warzyw doprawiamy wszystkimi wymienionymi wcześniej przyprawami.
Strogonow lubię, a bogracza nigdy nie jadłam, ale myślę, iż by mi posmakował:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu podobna zupa funkcjonowała pod nazwą: gulaszowa. Bardzo smakowicie ta Twoja potrawa wygląda!
OdpowiedzUsuńI jest smaczna , zapewniam...:)
UsuńNa pewno :)
OdpowiedzUsuńPrzepis warty polecenia, danie przyrządziłam dla większego grona osób na kolację i wszyscy włącznie ze mną byli zachwyceni, dziękuję :) .
OdpowiedzUsuńPrzepis warty polecenia, przyrządziłam go dla większego grona i wszyscy włącznie ze mną byli zachwyceni, dziękuję :) .
OdpowiedzUsuń