Składniki:
- jajka
- masło do smażenia
- mleko
Przygotowanie:
- Jajka ubić delikatnie na głębokim talerzu-licząc, że z jednego jajka jest 1 omlet
- Najlepiej wybijać jajka stopniowo i kolejno smażyć omlety
- Do każdej porcji dodać po łyżce mleka i dalej ubijać
- Na patelni rozgrzać masło i wylać ubitą porcję
- Smażyć na tyle, by masa ścięła się i po wyłożeniu na talerz była od spodu złotego koloru
- Właściwie nie ma potrzeby smażyć z obu stron, ale jak ktoś chce to bardzo krótko
- Omlety można podawać na słodko z cukrem pudrem, z owocami ,konfiturami oraz z warzywami na ostro.
Jeśli do roztrzepanych jaj zamiast mleka dodamy mąkę, uzyskamy omlet biszkoptowy.Prawda jest jednak taka ,że biszkopt naturalny jest w smaku delikatny i ...właśnie naturalny. Sam w sobie -pyszny. Dlatego uwielbiają je dzieci i nie tylko :)
Uwaga! Omlety smażyć najlepiej na sklarowanym maśle.
Smażymy je na grubej patelni
Zamiast mleka można dodać też wodę mineralną. Smażyłam też bez żadnych dodatków tzn. ubiłam białko na pianę, dodałam żółtko i ostrożnie wymieszałam. Smażyłam z obu stron, ale bardzo krótko, omlet też był smaczny. Warto wypróbować swój sposób :)
wygląda pięknie !
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! W sam raz na kolację dla mojej córki.
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuń