Składniki:
- 20-30 dag fasoli (jeśli lubimy fasolę to nie żałujmy jej sobie)
- 1 spora marchew,
- 1 pietruszka,kawałek pora i selera
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała cebulka
- majeranek,sól, pieprz ziarnisty i mielony,liście laurowe,kminek , pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Fasolę namoczyć na NOC w sporej ilości wody
- Rano gotujemy ja do miękkości z kilkoma ziarenkami kminku
- Włoszczyznę kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach ,
- Ziemniaki kroimy w kostkę ,
- Teraz podsmażamy na oleju wpierw marchew , potem pietruszkę ,selera, pora- niekoniecznie
- Do ugotowanej fasoli dolewamy ostatecznie ok.1,5 -2 l. wody-zagotowujemy
- Dokładamy pokrojone ziemniaki, gotujemy do lekkiej ich miękkości , dokładamy rozdrobnioną cebulę,wrzucamy 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarnka pieprzu czarnego, sól
- Dodajemy stopniowo podsmażone warzywa, pora dodamy pod koniec gotowania by nie stracił aromatu
- Dobrze wszystko mieszamy i doprawiamy majerankiem, pieprzem mielonym ewentualnie ziołami prowansalskim.Jeśli jeszcze czegoś brakuje w dobrym smaku zupy - dodać trochę kostki rosołowej :) lub parę kropel maggi.
- A najprościej dodać pół torebki gotowej zupy fasolowej z torebki :) , oczywiście rozmieszanej w zimnej wodzie
- Zagotować wszystko razem.
Mam nadzieję ,że zupa ta często będzie gościć na Waszych stołach, ze względu na wartości odżywcze fasoli WARTO ją gotować.Podobnie zrobimy sobie grochówkę.
Wygląda apetycznie. Polecam.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do komentowania zupki u mnie na blogu: http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/
Dziękuję i "wpadnę" do Ciebie, obiecuję...
Usuń