Składniki :
- 50 dag żółtego sera ( oby nie był to produkt sero-podobny, bo rolada się nie uda)
- 40 dag pieczarek
- cebula,oregano, sól, pieprz, natka pietruszki , chili
- masło do smażenia
Rolada jest dla miłośników sera żółtego i pieczarek w jednym :) Można zjadać ją po ostygnięciu z pieczywem i posmarować np.keczupem , albo zrobić zapiekankę z roladą w roli głównej. Kroimy na grubość 1 cm , kto lubi może oczywiście grubiej...
Przygotowanie:
- Ser żółty włożyć do rękawa jaki używamy do pieczenia mięsa
- Wkładamy do garnka z wrzącą wodą
- Po około 30 min. ser się rozpuści
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, gdy się już zeszkli dodać pokrojone bardzo drobno pieczarki , usmażyć ciągle mieszając
- Gdy już sok odparuje dodać przyprawy i dobrze wymieszać
- Rozgrzany na miękką masę ser wyjmujemy ostrożnie z worka i rozwałkowujemy na stolnicy nadając mu kształt prostokąta tak cienkiego by nie popękał
- Teraz rozsmarowujemy na serze masę pieczarkową
- Zwijamy tak , by utworzyć roladę
- Przekładamy do takiego naczynia , by ciepła rolada nie rozleciała sie nam , a uzyskała jak najbardziej owalny kształt (można włożyć ją do wąskiej foremki do pieczenia ciasta , ale wpierw wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową)
- Zostawiamy do absolutnego ostygnięcia
Lubie takie serowe roladki :)
OdpowiedzUsuń