Jest to zupa podobna w wykonaniu do pomidorówki , ale zamiast makaronu podstawą "zagęszczenia " jest ryż i drobno poszatkowane warzywa.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera, pora
- 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól. pieprz ziarnisty., liść laurowy , łyżeczka cukru
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Do 1 i 1/2 l. wrzącej, posolonej wody wsypujemy umyty ryż - 1/2 szklanki ryżu.Gotujemy do niezupełnej miękkości
- Obrane i poszatkowane warzywa smażymy kolejno na oleju (podczas smażenia warzywa oddają swoje aromaty , które trudno uzyskać ,gdy się je od razu wrzuci do gotowania )
- Dodajemy je stopniowo do podgotowanego ryżu
- Do całości wywaru dodajemy pieprz ziarnisty i liść laurowy
- Gotujemy do miękkości ryżu i warzyw
- Gdy już wszystko jest miękkie dajemy 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego- mieszamy
- Doprawiamy jeszcze gdy trzeba solą , cukrem, pieprzem mielonym -zagotowujemy
- Już na talerzu można dodać po łyżce śmietany.
Jest to zupa pożywna , a co ważne nieskomplikowana przy przyrządzaniu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz