czwartek, 22 marca 2012

Surówka z czarnej rzepy




Dziś moje śniadanie wyglądało tak , skromnie , ale apetycznie i pożywnie . Zapraszam ...proszę spróbować zrobić sobie takie małe co nieco na śniadanie :)                                                                                                                                                                    
Składniki :
  • 1 mała lub średnia czarna rzepa
  • 1 jabłko
  • sól , pieprz  , cukier
  • gęsta śmietana 3 - 4 łyżki
Przygotowanie :
  1. Rzepę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach -wymieszać
  2. Przyprawić solą i cukrem oraz pieprzem mielonym
  3. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać
  4. Posypać obficie natką pietruszki .
"Czarna rzepa ( rzodkiew czarna ) działa moczopędnie , pobudza czynności wątroby , łaknienie i trawienie , ma silne właściwości przeciwszkorbutowe , zalecana przy wypadaniu włosów , sprzyja opróżnianiu woreczka żółciowego , uspakaja nerwy , wzmacnia czynności oddychania " - J. Górnicka - "Apteka natury "
Warto zatem jeść tak zdrowe warzywo :), wpływa też korzystnie na cerę.
Surówkę spożywamy na bieżąco , bo po odstaniu może zgorzknieć :(





Do czarnej rzepy można dodać zamiast jabłka - zielonego ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...