sobota, 3 marca 2012

Zupa ogórkowa smaczna i prosta





Składniki:

  • Mała marchew, pietruszka, kawałek pora i selera
  • 3-4 średnie ogórki lub tarte ze słoiczka
  • Sól, pieprz ziarnisty,liść laurowy
  • ewentualnie śmietana
  • 4 średnie ziemniaki
  • olej do smażenia
Przygotowanie :
  1. Do garnka wlać ok.1,5 l. wody,posolić, włożyć liść i pieprz
  2. Dołożyć pokrojone ziemniaki i całość gotować do lekkiej miękkości ziemniaków
  3. Włoszczyznę zetrzeć i stopniowo podsmażyć na oleju-zaczynając od marchewki.Jeśli gotujemy na mięsie to podsmażanie nie jest konieczne
  4. Startą włoszczyznę dokładamy do wywaru i znów gotujemy( ok. 10 min.)
  5. Teraz wrzucamy starte ogórki ,mieszamy i całość jeszcze raz zagotowujemy
  6. Dla polepszenia smaku radzę dodać ciut kostki rosołowej i ziół prowansalskich
  7. Już na talerzu dodać łyżkę śmietany.Zamieszać.
Smacznego. Tę zupę robi się naprawdę szybko, a jak jest się głodnym to pewnie jeszcze szybciej :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...