Składniki:
- Mała marchew, pietruszka, kawałek pora i selera
- 3-4 średnie ogórki lub tarte ze słoiczka
- Sól, pieprz ziarnisty,liść laurowy
- ewentualnie śmietana
- 4 średnie ziemniaki
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- Do garnka wlać ok.1,5 l. wody,posolić, włożyć liść i pieprz
- Dołożyć pokrojone ziemniaki i całość gotować do lekkiej miękkości ziemniaków
- Włoszczyznę zetrzeć i stopniowo podsmażyć na oleju-zaczynając od marchewki.Jeśli gotujemy na mięsie to podsmażanie nie jest konieczne
- Startą włoszczyznę dokładamy do wywaru i znów gotujemy( ok. 10 min.)
- Teraz wrzucamy starte ogórki ,mieszamy i całość jeszcze raz zagotowujemy
- Dla polepszenia smaku radzę dodać ciut kostki rosołowej i ziół prowansalskich
- Już na talerzu dodać łyżkę śmietany.Zamieszać.
Moja corka uwielbia ogorkową.
OdpowiedzUsuń