niedziela, 4 marca 2012

Keks


To ciasto wygrało ankietę ,która zakończyła się wczoraj wieczorem !
Wszystkich ,którzy brali w niej udział dziękujemy ! I życzymy smacznego :)

Składniki:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 20 dag cukru/ niecała szkl./
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki 
  • łyzka rumu ,sól, bakalie -według uznania
  • proszek do pieczenia -2 płaskie łyżeczki
Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć jedną temp.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem,solą
  3. Gdy masa juz będzie gładka /nie wyczuwa się tarcia cukru/ dodawać kolejno jajka
  4. Dodawać stopniowo mąkę i ciągle ucierać
  5. Dodać proszek do pieczenia
  6. Wsypać bakalie obtoczone wcześniej lekko w mące i delikatnie całość wymieszać
  7. Wysmarowana formę wyłożyć papierem pergaminowym i wtedy dopiero wlać utarte ciasto
  8. Piec w piekarniku ponad godzinę w temp. 175 C( w prodiżu czas pieczenia będzie krótszy )
  9. Wyłączyć po tym czasie piekarnik, keks pozostawić w środku jeszcze na 10 min.
  10. Wyjąć i poczekać, aż całkiem ostygnie.
Do tego czasu delektować sie zapachem:)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...