To potrawa podobna do naleśników, ale to takie trochę GRUBSZE naleśniki...
Składniki:
- 40 dag mąki
- 2 ugotowane - ugniecione ziemniaki
- około 1 szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 1 jajko
- łyżeczka cukru do drożdży , sól
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miseczki , dodajemy ugniecione ziemniaki i sól
- Drożdże rozrabiamy w ciepłym ( nie gorącym !) mleku , dodajemy łyżeczkę cukru
- Drożdże trzymamy w cieple i gdy wyrosną dodajemy je do mąki
- Wbijamy utrzepane jajko i całość dobrze wyrabiamy drewniana łyżką
- Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia
- Konsystencja ciasta powinna być taka , by ciasto dało się po wyrośnięciu wziąć w rękę
- Po około godzinnym rośnięciu ciasta, nabieramy je łyżką i rozkładamy na posypanej mąką dłoni
- Rozpłaszczamy je tak , by uformować placuszek - nie za gruby
- Smażymy na gorącym oleju , na rumiano z obydwu stron
- Podawać możemy na słodko , ale dobre też są z kwaśną śmietaną , kapustą czy gulaszem.
Najlepsze są usmażone na bieżąco i nie odgrzewane jutro. Taki urok ciasta drożdżowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz