Składniki:
- 2 średnie cebule
- 3 - 5 ząbków czosnku
- 40 dag pomidorów z puszki ( bez skóry)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 10 łyżek koncentratu z pomidorów ( ja wzięłam połowę słoiczka 240 gramowego gęstego )
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka posiekanej świeżej bazylii ( może być suszona )
- listek laurowy
- 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru , pieprz mielony 1 łyżeczka
- ewentualnie 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę)
- Dokładamy pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu
- Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu
- Gotowanie trwa około 30 - 40 min., często mieszamy , nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty
- Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować
- Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale i nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z kurczaka też smakują z tym sosem. Do pulpetów też znakomity.
pyszny sos!
OdpowiedzUsuń