wtorek, 10 kwietnia 2012

Sos włoski -salsa



Składniki:

  • 2  średnie cebule
  • 3 - 5 ząbków czosnku
  • 40 dag pomidorów z puszki ( bez skóry)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 łyżek koncentratu z pomidorów ( ja wzięłam połowę słoiczka  240 gramowego gęstego  )
  •  łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii ( może być suszona )
  • listek laurowy
  •  2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru , pieprz mielony 1 łyżeczka
  • ewentualnie 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę)
  2. Dokładamy  pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu
  3. Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu
  4. Gotowanie trwa około 30 - 40  min., często mieszamy , nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty 
  5. Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować
  6. Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale i nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z  kurczaka też smakują z tym sosem. Do pulpetów też znakomity.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...