Może danie to nie ma za ciekawego wyglądu , ale za to smakuje znakomicie .Żeberka nie są przypalone ,ale maja taki wygląd od wszystkich przypraw w jakich się je piecze.
Składniki:
- 1 kg żeberek -najlepsze niezbyt grubo "obrośnięte" mięsem
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1/2 opakowania przyprawy chińskiej ( jesli nie mamy to mieszamy po łyżce imbiru sypkiego , cynamonu i anyż)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- sól
- Umyte żeberka dzielimy na porcje
- Przygotowujemy w miseczce wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy , by je połączyć
- Wkładamy do nich pokrojone żeberka - najlepiej na noc
- Na drugi dzień przekładamy je do żaroodpornego naczynia , wlewamy 1/2 szklanki wody
- Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika w temp. 180 -200 stopni C
- Pieczemy około godziny , po półgodzinie obracamy mięso na druga stronę
- Polewać żeberka wytworzonym podczas pieczenia sosem - by nie wyschły
- Ja najczęściej robię żeberka w prodiżu - są wtedy kruche i aromatyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz